Naar boven popol.eu Mijn Youtube kanaal Link ruilen Nederlandse Bitcoinrekening ! Contact

Nat scheren

jong begonnen...

Scheerzeep, olie en aftershave

We hebben nu een scheermes, maar hoe gaan we ermee te werk? Onderstaande werkwijze is deze, die mij persoonlijk het meest bevalt. Je kan deze werkwijze natuurlijk ook gebruiken met je (dure) multimesjes-systeem.

Baardharen zijn stugger dan hoofdharen. Een goede voorbereiding zal tot een beter scheerresultaat leiden, voor meer comfort tijdens het scheren en voor een aangenaam zachte en gladde huid na het scheren.

Natte haren laten zich makkelijker snijden dan droge. Vandaar dat we scheerzeep, scheerschuim of scheergel gebruiken: om de haren nat te maken en nat te houden tijdens het scheren. Wie slim is scheert zich na het douchen, wanneer de huid niet alleen nat, maar ook opgewarmd is. Een hete handdoek of waslap helpt natuurlijk ook om de poriën open te zetten.

Wil je het absolute scheercomfort, dan breng je eerst nog een paar druppels scheerolie aan: dan glijdt het mesje nog vlotter over je huid. Die speciale scheerolie breng je aan op een reeds natte huid.

Vervolgens breng je scheerzeep aan. De meest comfortabele (en economische) manier is met een kwast en zachte (scheer-)zeep. Over die kwast later meer. Eerst een antwoord op de vraag "waarom geen scheerschuim of scheergel?" Het antwoord daarop is eenvoudig: omdat die het milieu meer belasten dan scheerzeep, en geen andere pluspunten bieden. En scheerzepen zijn bovendien goedkoper dan flacons of spuitbussen schuim en gel. Een potje Wilkinson scheerzeep kost momenteel ongeveer €2,50 en gaat een veertigtal scheerbeurten mee, met twee inzepingen per beurt (zie ook verderop bij "superglad")

Met de kwast verdeel je de zeep beter rond de haartjes, zodat die vlotter scheren. Maar alleen een kwast van dassenhaar houdt genoeg water (en zeep) vast om je comfortabel in te zepen. Met andere kwasten is het resultaat veel minder. Een kwast van dassenhaar kost je vanaf twaalf euro, tot ... "the sky is the limit".

scheerkwast

Vervolgens scheer je met de haargroei mee: op de wangen is dit meestal in een neerwaartse beweging, op de keel is dit vaak verschillend. Wie met de vingers over zijn stoppelbaard streelt, zal de groeirichting meteen voelen.

Dat scheren moet zachtjes gebeuren, met trage bewegingen en weinig druk op het mes. Laat het mes het werk doen! Sommige mensen houden van korte scheerbewegingen, andere van lange halen. Het maakt niet uit welke manier je gebruikt, als het maar comfortabel is. Spoel het scheermes regelmatig af met warm water, zodat zeepresten en haartjes verwijderd worden. Span je huid op, zo vermijd je dat je in je vel snijdt. Gekke bekken trekken voor de scheerspiegel is nog gezond ook ;-)

Wie een echt supergladde scheerbeurt wil, die herhaalt na de eerste scheerbeurt (met de haren mee) het hele ritueel van inzepen en scheren, maar doet dit de tweede keer tegen de haargroei in. Met de safety razor lukt me dit zonder irritatie en met slechts uiterst zelden een klein sneetje. Deze tegen-de-haren-in methode wordt vaak afgeraden, want zou tot ingroeiende haartjes kunnen leiden. Zelf heb ik dat nog nooit ondervonden.

Als je vindt dat je glad genoeg geschoren bent, dan spoel je je gezicht af met koud water: dat laat de poriën samentrekken.

In de jaren '70 van vorige eeuw was het stoer om na het scheren een plas aftershave in je gezicht te kwakken. Je verspreidde dan de hele ochtend een wolk Irish Mist, Old Spice of zelfs Hara Kiri. Die aftershave lotions bevatten echter veel alcohol, en alcohol droogt de huid uit. Ronduit slecht voor je huid, dus!

Wie verstandig is gebruikt een aftershave, die zijn functie vervult: de porien laten samentrekken, ontsmetten en verfrissen. Er bestaan aftershave gels, aftershave cremes, aftershave oliën, aftershave lotions en aftershave balsems. Kies er eentje die weinig, of beter nog, geen alcohol bevat en die je bevalt. Je kunt bij de betere drogisterij gratis staaltjes verkrijgen, waardoor je een keuze kunt maken die bij jouw huid en persoonlijkheid past.

Zelf gebruik ik dezelfde scheerolie waarmee ik mijn huid voorbereid op het scheren. Die olie bevat ondermeer menthol en natuurlijke geurstoffen. Sedert ik mij daar dagelijks mee verwen, is mijn huid veel zachter geworden, zodat die ook makkelijker scheert. Een win-win situatie dus.

Tegen de onvermijdelijke sneetjes, die je -hoe voorzichtig en bedreven je ook bent- af en toe zult oplopen helpt niet alleen een ijsblokje (wat je waarschijnlijk niet in de badkamer hebt), koud water, scheerolie of aftershave, maar ook een scheerstick. Zo'n scheerstick bevat aluminium- en kaliumsulfaat en zorgt ervoor dat de huid samentrekt, waardoor het bloeden al snel ophoudt.

Wie zijn baard of snor (of wenkbrauwen) in model wil houden, doet dat vaak met een schaartje, of een elektrische trimmer. Maar ook de dag van vandaag kun je, mits een beetje gericht zoeken, een goeie ouwe safety razor trimmer vinden, waarin je de vertrouwde dubbelzijdige scheermesjes kunt gebruiken.

trimmer


Even zoeken op Google met "trimmer"  of in het Duits op "Effilierer" of "Effiliermesser" levert je al gauw enkele adressen op waar je zo een ouderwetse trimmer kunt bestellen. Reken op 12 - 15 Euro voor een exemplaar in metaal. De foto toont mijn trimmer na tien jaar gebruik: hij glanst niet meer als nieuw, maar snijdt nog altijd prima.
1 2 3